فرآیند وکیوم فرمینگ یا ترموفرمینگ به حرارت دادن ورق های پلاستیکی و تبدیل به ورق های انعطاف پذیر با اعمال عملیات حرارتی لازم و تبدیل به اشکال مختلفی چون قطعات بسته بندی، لیوان ، بشقاب و .. توسط قالب های مختلف گفته می شود. ما در این مقاله قصد داریم شما را با فرآیند ترموفرمینگ بیش تر آشنا کنیم ، پس همراه ما باشید.
فرآیند وکیوم فرمینگ
به طور کلی فرایند وکیوم فرمینگ به دو دسته thin-guage و thick-guage تقسیم می شود. از thin-guage برای تولید و ساخت ظروف یکبار مصرفی چون لوازم و تجهیزات پزشکی ، سینی ، لیوان ، بشقاب ، فنجان استفاده می شود و از thick-guage برای ساخت و تولید قطعه های پیچیده و با ضخامت بیش تر چون درزگیر درب خودرو و یخچال ها و .. استفاده می شود . رایج ترین و پرکاربردترین روش ترموفرمینگ ورق های پلاستیکی بدین صورت است که ابتدا ورق های رول پلاستیکی وارد بخش حرارتی دستگاه می شود و پس از ایجاد حرارت لازم وارد قسمت فرم دهی می شود.
در بخش شکل دهی ورق های پلاستیکی قالب و صفحه فشار از پایین و بالا روی ورق جفت می شوند . هوای محبوس شده میان ورق و قالب خارج شده و با ایجاد خلاء مواد و ایجاد فشار جزئیات قطعه مورد نظر شکل می گیرد. ایجاد خلاء برای قطعاتی که بلند بوده و عمق زیادی دارند برای ایجاد ضخامت یکسان امری مهم تلقی می شود .در پایان فرآیند ترموفرمینگ قطعه مورد نظر از قالب خارج شده و با جدانمودن ضایعات در پایان شکل نهایی محصول به وجود می آید . ضایعات حاصل از فرآیند ترموفرمینگ معمولا آسیاب می شود و در دستگاه گرانول ساز مجدد بازیافت می شود و برای ساخت دوباره ورق های پلیمری وکیوم فرمینگ استفاده خواهد شد.
از فرآیند ترموفرمینگ برای فرم دهی ورق های پلیمری از قبیل پی وی سی ، PC ، PE استفاده می شود .در روش ترموفرمینگ به دلیل آن که ازخلاء و فشار هوا استفاده می شود ، مصرف انرژی به دلیل فشار و دمای پایین کمتر می باشد البته این نکته نیز وجود دارد که در فرآیند ترموفرمینگ مورد استفاده پس از فرم دهی توسط دستگاه اکسترورد تولید شده باشد.
مزایای فرآیند ترموفرمینگ
تجهیزاتی که در فرایند فرم دهی گرمایی در مقایسه با تجهیزات قالب گیری تزریقی از قیمت کمتری برخوردار است به طور مثال نیرویی که برای شکل دهی ورق پلاستیکی وارد می شود معمولا 14 و فشاری کمتر از 150 PSI به آن وارد می شود اما در روش قالب گیری تزریقی نیرو وارد شده بیش تر از 10000 PSI خواهد بود. در روش ترموفرمینگ به علت نیروی کم می توان از قالب هایی که با مواد مختلف تهیه شده اند استفاده نمود. آلومینیوم برای تولید قالب های شکل گیری در روش ترموفرمینگ بسیار استفاده می شود .قیمت قالب کم باعث می شود که محصولات در زمان و با صرف هزینه اقتصادی تر تولید شوند . هزینه قالب کم در نتیجه هزینه نهایی محصول را کم خواهد کرد.
معایب فرآیند ترموفرمینگ
از معایب استفاده از فرآیند ترموفرمینگ ضخامت غیریکنواخت محصول می باشد که از آنجایی که ترموفرمینگ فرآیندی کششی است ضخامت دیواره محصول با توجه به میزان کششی که اعمال می گردد متفاوت خواهد بود. در این فرآیند به دلیل استفاده از ورق های پلاستیکی جهت فرم دهی باید در ابتدا طی مراحلی تولید شوند. معمولا این ورق ها با استفاده از فرآیند اکستروژن تولید می شوند.در ترموفرمینگ هزینه تولید ورق به هزینه محصولاتی که به روش ترموفرمینگ تولید می شوند می افزاید.
برش ضایعات پس از فرم دهی حرارتی،باید طی عملیاتی برشی حذف شوند . در فرآیندهایی که به صورت اتوماتیک و با سرعت انجام می شود نیازمند تجهیزات گران قیمتی نظیر لیزرها و روبات ها می باشد و در سایر فرآیندها برای حذف این ضایعات نیاز به نیروی کار زیاد برای حذف به صورت دستی می باشد . از ضایعات تولیدی به منظور تولید مجدد ورق های پلاستیکی استفاده می شود .همین امر موجب افزایش هزینه های محصول می گردد. از معایب دیگری که در روش ترموفرمینگ وجود دارد محدودیت در شکل دهی و طرح قطعه مورد نظر به دلیل استفاده از یک قالب می باشد. اکثر روش های حرارتی از یک قالب برای آن که ورق در آن کشیده و سرد شود استفاده می کنند .برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه خدمات وکیوم فرمینگ، تولید و بسته بندی وکیوم فرمنیگ محصولات به روش ترموفرمینگ می توانید با مشاورین ما مشورت های لازم را داشته باشید.