ترموفرمینگ یا دستگاه تولید ظروف یک بار مصرف یکی از اصلی ترین روش های شکل دهی ورق های پلاستیکی می باشد . ترموفرمینگ یک فرآیند صنعتی است که در تولید بسته بندی بطری ، بسته بندی های حبابی و… کاربرد دارند .
فرآیند ترموفرمینگ (Pressure Thermoforming) چیست ؟
ترموفرمینگ یا شکل دهی گرمایی یکی از زیر شاخه های شکل دهی حرارتی می باشد . در روش ترموفرمینگ از فشار مثبت هوا به منظور قالب گیری استفاده می شود . این فرآیند در دهه 1800 میلادی برای اولین بار در صنایع پلاستیک به کار گرفته شد .
ورق پلاستیکی در فرآیند ترموفرمینگ حرارت داده می شود . پس اینکه در برابر حرارت کافی قرار گرفت به ورق های انعطاف پذیری تبدیل می شود و در انتها با استفاده از قالب های مختلف به شکل مورد نظر مانند بشقاب ، لیوان و… در می آیند .
این فرآیند به دو دسته thin-guage و thick-guage تقسیم می شود . thin-guage برای تولید ظروف یک بار مصرف مانند فنجان ، لیوان ، لوازم پزشکی و… به کار می رود . thick-guage برای تولید قطعات پیچیده و زخیم تر که در خودرو ، یخچال و…. مورد استفاده قرار می گیرند ، به کار گرفته می شود .
در فرآیند ترموفرمینگ با استفاده از رول ها ورق پلاستیکی وارد بخش کوره شده و پس از حرارت دیدن ورق ، به بخش شکل دهی وارد می شود ، سپس قالب و صفحه ی فشار از دو طرف (بالا-پایین) روی ورق جفت شده و در انتها با ایجاد خلاء مواد و فشار جزئیات قطعه مورد نظر شکل می گیرد .
در نهایت قطعه مورد نظر را از قالب خارج کنید ، پس از جدا شدن ضایعات محصول نهایی را مشاهده خواهید کرد . ضایعات به دست آمده مجددا برای ساخت ورق پلاستیکی استفاده می شود .
مواد اولیه به کار رفته فرآیند ترموفرمینگ
مواد گرما نرم یا ترموپلاستیک در این فرآیند مورد استفاده قرار می گیرند . در صورتی که از روش ترموفرمینگ در صنایع مواد غذایی استفاده می کنید باید ، مواد ترموپلاستیک دارای ویژگی نگهداری از مواد غذایی باشد و از آلودگی مواد غذایی جلوگیری کند . مواد اولیه ترموپلاست عبارتند از :
- پلی اتیلن
- پلی آمید
- پلی اتیلن ترفتلات
- پلی پروپیلن
- پلی استایرن
- پلی وینیل کلراید
مزایای فرآیند ترموفرمینگ
- قیمت کم تجهیزات
تجهیزات روش ترموفرمینگ در مقایسه با قالب گیری تزریقی دارای قیمت کمتری می باشد .
- قیمت کم قالب
با استفاده از مواد مختلف مانند چوب ، اپوکسی ، کامپوزیت و… ، هم چنین به دلیل نیروی کم مورد نیاز می توانید قالب مورد نیاز را تهیه نمایید .
- در تولید انواع مختلف قالب پلاستیک کاربرد دارد .
با استفاده از این فرآیند می توان تمام گرما نرم هایی که به ورق تبدیل می شوند را شکل داد .
- قطعات چند لایه
ورق اکسترود شده را می توان با استفاده از لایه های زیادی تولید کرد .
- تزئینات و چاپ
معمولا فرآیند چاپ قبل از فرآیند فرم دهی انجام می شود . انجام این عمل بعد از فرم دهی بسیار مقرون به صرفه می باشد .
- برای تولید با حجم کم از نظر اقتصادی بسیار به صرفه می باشد .
قیمت قالب کم می باشد . به همین دلیل برای تولید با حجم کم به صرفه خواهد بود .
- جنس قالب ها آلومینیوم است ، به همین دلیل می توانید از آلیاژ بریلیوم استفاده نمایید .
- گانت زمانی از طراحی تا نمونه اولیه کم
کاربرد فرآیند ترموفرمینگ
در تولید قطعات بسته بندی مواد غذایی از فرآیند ترموفرمینگ استفاده می شود . هم چنین برای تولید طیف وسیعی از پلاستیک ها در رنگ ها و بافت های متنوع از این فرآیند استفاده می شود . از قبیل کاربردهای فرآیند ترمو فرمینگ عبارتند از :
بسته بندی : از این روش برای بسته بندی وکیوم فرمینگ محصولات مختلف استفاده می شود
تجهیزات پزشکی : محفظه دستگاه ام آر آی.
تجهیزات صنعتی : کیوسک ، قطعات داخلی اتومبیلها مانند داشبورد و …
تجهیزات سرگرمی : ماشینهای Rc
بهتر است بدانید روش ترموفرمینگ برای شکل دهی پلیمرهای مختلفی مانند PVC ، PP ، PS ، PE و… مورد استفاده قرار میگیرد . در این روش از فرآیند فشار هوا و خلاء استفاده می شود . به همین دلیل دما و فشار باید پایین باشد . در نتیجه مصرف انرژی کمتر خواهد شد . در نهایت دو روش وکیوم فرمینگ و ترموفرمینگ به منظور شکل دهی مورد استفاده قرار میگرند .